Arbetsskadeförsäkringar

Skiftarbetets pris synas av forskare

Foto: Colourbox

Risken för att få hjärtinfarkt är högre för skiftarbetande män i industrin. Nu ska forskaren Eva Andersson, överläkare vid arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ta reda på om det gäller även för de skiftarbetande kvinnorna i industrin.

Publicerad

Arbets- och miljömedicin i Göteborg har redan en mängd enkätsvar från två tidigare undersökningar som gjorts inom pappersindustrin. I dessa undersökningar var huvudsyftet att undersöka besvär med luftvägar och exponering för irriterande ämnen och damm.

- Men särskilt mjukpappersindustrin har många kvinnliga anställda. Därför tyckte vi att vi borde utnyttja att vi har tillgång till det här materialet. Frågeställningen om risken för hjärt-kärlsjukdomar bland kvinnor i industrin är bara ytterst lite belyst, säger Eva Andersson.

Hon ska även via pappersbruken ta reda på vilka skiftscheman som varit brukliga för olika yrkesgrupper och sedan undersöka sjukligheten i hjärtinfarkts- och dödlighetsregistren för att få fram ett svar på frågeställningen.

- I den första studiedelen såg vi att det finns en överdödlighet i hjärt-kärlsjukdom bland massa- och pappersarbetarna. Riskökningen ligger på samma nivå för både kvinnor och män och det antyder att det kan ha med skiftgången att göra, säger Eva Andersson.

Hon får 2 267 000 kronor från AFA Försäkring i forskningsbidrag för ändamålet.

Forskaren Elmir Omerovic vid Wallenbergslaboratoriet på Sahlgrenska universitetssjukhuset, får 3 376 000 kronor för att forska fram riktlinjer för hur man kan ställa diagnos på så kallat "brustet hjärta" och behandla syndromet. Det drabbar minst 2000 kvinnor om året men många läkare tar i dag miste på diagnosen och tror att det handlar om hjärtinfarkt.