Arbetsskadeförsäkringar

LO får ny sjukexpert

Kjell Rautio börjar på LO som välfärdsutredare. Han ska arbeta med de långsiktiga socialförsäkringsfrågorna.

Publicerad
Foto: Jann Lipka, TCO

Kjell Rautio kommer närmast från tjänsten som utredare vid TCO.

Grattis till nya jobbet!

- Tack.

Varför går du över till LO?

- Av två skäl. Dels existentiellt: ska jag röra mig och pröva något nytt så är det dags nu. Jag är 46 år. Dels för att jag har en vilja att förändra politiken. Alliansens förändringar av socialförsäkringarna har upprört mig mycket. Jag vill bli en tydligare kritiker av den nyliberala grundsyn som ligger bakom.

Ska du fortsätta jobba med sjukförsäkringen?

- Ja, det blir ungefär samma frågor som de jag arbetat med på TCO. LO och TCO har ju kommit att tycka väldigt lika om de stora systemförändringarna. Det är inte ett nytt land jag flyttar till; snarare flyttar jag till granngården.

Vilken förändring är mest angelägen om du får önska fritt?

- Att se till att människor inte blir utförsäkrade ur sjukförsäkringen bara för att de passerar en administrativ tidsgräns. Som det är nu ligger tidsgränserna fast vid sex månader, ett år och två och ett halvt år. Den som inte lyckas uppfylla ett antal luddiga undantag blir utförsäkrad. En annan sak är att man lägger ett stort ansvar på individen, men nästan inget alls på arbetsgivaren eller andra aktörer.

Tjänsten vid LO:s arbetslivsenhet blev ledig då enhetens chef Irene Wennemo nyligen utsågs till socialförsäkringsutredningens huvudsekreterare, och tog med sig LO-medarbetaren Linda Grape.