Arbetsmiljöbrott

Nordkalks platschef förhörs i timmar

Så gick olyckan i kalkugnen till, den 1 november 2011. Illustration: Jonas Askergren
Nordkalk tillverkar kalkstensbaserade produkter till industri, lantbruk och miljövård. Företaget är ledande i Nordeuropa. År 2011 uppgick omsättningen till 369,2 miljoner euro. Antalet anställda är cirka 1 200. Nordkalk bedriver verksamhet på över 30 orter i nio länder med gruvor och brott i fem länder. Foto: Tor Johnsson
I den gigantiska ugnen i Luleå bränns kalksten från Gotland till kalciumoxid som SSAB behöver i sin process. Foto: Tor Johnsson
Gustaf Seppelin Solli brännskadades svårt vid olyckan. Grafiken visar var han, Johan Löfroths och deras kollega stod när kalkugnen fylldes av frätande rök. Johan Löfroth avled av skadorna. Illustration: Jonas Askergren

LULEÅ. Platschefen åtalas för vållande till annans död och för vållande till kroppsskada. Under fredagen fick han i tingsrätten redogöra i detalj för vad som händer den 1 november 2011 på olycksplatsen vid kalkugnen, inne på SSAB:s område.

Publicerad

(Uppdaterad) Förhöret med den åtalade platschefen inleds med att den sextioåriga mannen själv får säga några ord. 

– Det är väldigt tragiskt det som hänt. Jag lider med de drabbade och deras anhöriga. I början förtränger jag det som hänt genom att inte prata med media och andra. Jag blev erbjuden psykologhjälp, vilket jag tackade ja till. Det är tragiskt att det tar så lång tid innan en sån här sak prövas. Det påverkar den mentala hälsan hos samtliga även mig, säger platschefen.

Sedan börjar förhöret. Det pågår från lite efter nio på morgonen till kvart i tre på eftermiddagen. Med avbrott för två kvartsraster och en timmes lunch - precis.

Platschefen svarar på alla frågor men vissa saker minns han inte. Han kommer tillbaka till att det tagit så lång tid.

– Min minnesbild blir så dunkel. Det första förhöret med mig sker först i månadsskiftet maj-juni 2014. Sen tar det ytterligare två och ett halvt år innan vi sitter här.

I matkön i restaurangen närmast tingsrätten säger platschefen att han haft svårt att sova under natten till i dag. Han vaknade redan klockan tre med huvudet fullt med tankar om det kommande förhöret.

Platschefen på Nordkalk vid tiden för olyckorna förhörs om händelseförloppet. Först vad som hände under året 2011, sedan månaderna efter sommaren, vecka för vecka under oktober. Dag för dag veckan före olyckan. Sedan måndagen före. Förhöret kommer sen in på timme för timme.

– Jag jobbar med administrativa uppgifter, men jag är uppe i kontrollrummet när Mehmet kommer utspringande. 

Det var den första olyckan som hände några timmar innan den stora smällen.

-– Jag kallade ned alla till driftscentralen, säger platschefen. 

Åklagaren fortsätter att fråga om vad som sas på mötet och av vem. Förhöret med platschefen har hittills pågått i tre timmar.

Läs också:

Åtalet

Åklagaren anser att Nordkalks och platschefens oaktsamhet är grov när det gäller den andra olyckan. Efter den första olyckan stod det klart hur riskfyllt arbetet var, både företaget och platschefen tog en medveten risk av allvarligt slag genom att inte bedöma riskerna mer noggrant. De som skulle göra jobbet skulle ha blivit bättre informerade, de skulle ha fått veta hur de kunde undvika riskerna. Dessutom skulle företaget och platschefen ha förvissat sig om att de inhyra hade den utbildning och fick den arbetsledning som behövdes.

Platschefen åtalas för vållande till annans död och för vållande till kroppsskada. Åtalet mot platschefen gäller endast den andra olyckan. Åklagaren anser i första hand att båda brotten är grova, i andra hand att endast brottet vållande till kroppsskada är grovt.