Arbetsmiljöbrott

Kolmårdenmålet: Kungen och Zlatan besökte vargarna

Kungabesök. Både kung Carl den XVI Gustafs och fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovics besök i varghägnet, vid olika tillfällen, används av försvaret i slutpläderingen. De bjöds in av förre zoologiske chefen. Här är kungen, drottning Silvia och Zlatan Ibrahimovic fotograferade på Parc des Princes i Paris 2014. Foto: Jonas Ekströmer / TT-Bild
Kungen bjöds in till Kolmårdens djurpark av den tidigare zoologiska chefen som nu står åtalad för dödsolyckan 2012. Kungen besök i varghägnet ägde rum vintern 2011/12. Foto: Charles Hammarsten/Alamy
Advokat Johan Eriksson ifrågasätter själva grunden för åtalet mot den zoologiska chefen. Foto: TT-Bild
Norrköpings tingsrätt. I dag inleds slutpläderingen i rättegången om den 30-åriga djurskötarens död i varghägnet 2012. Foto: Elisabet Örnerborg
Djurvårdaren hade arbetat med Farkasflocken ända sedan de var nyfödda. Den dödade djurvårdaren sågs av sina kolleger i förhören som ”mamman”, näst i rang efter ”pappan”, en manlig kollega, och att hon var en av dem som hade bäst kontakt med vargarna. Foto: Owe Andersson / Alamy

(Uppdaterad). Arbetarskydd rapporterar från slutpläderingen i den uppmärksammade rättegången om djurskötaren död i varghägnet. Dödsolyckan i djurparken inträffade den 17 juni 2012.

Publicerad

Klockan 10.00 i dag, fredag, började den 19:e och sista dagen i Kolmårdenmålet i Norrköpings tingsrätt. Hela dagen var avsatt för försvarets slutplädering.

Läs också:

Försvarsadvokaterna, Johan Eriksson som försvarar den åtalade zoologiska chefen och Thomas Olsson som Djurparken, har från början bestridit anklagelserna.

Åklagaren yrkar på fyra miljoner i företagsbot för Kolmårdens djurpark och böter och villkorligt för den tidigare zoologiska chefen.

Advokat Johan Eriksson ifrågasatte själva grunden för åtalet mot den zoologiska chefen:

- Hade han arbetsmiljöansvaret?  

Själv säger han nej. Han säger att det är oklart vem som har det ansvaret. Enligt huvudregeln är det arbetsgivaren som har ansvaret. Men det kan delegeras. Är delegationen otydlig ligger ansvaret på högre nivån.

På väggen i tingsrättssalen visades en bild på när kungen, Carl den XVI Gustaf, besökte ett snötäckt varghägn. En varg är en dryg meter från kungen.

- XX (zoologiska chefens namn) har själv varit i hägnet, tagit in sina barn och tagit in kungen och Zlatan i hägnet. Skulle han ha gjort det om han ansåg att det fanns en risk? frågade Johan Eriksson retoriskt.

- Nej, menade advokaten. På Kolmården har man bedrivit verksamhet med vargar i 30 år utan någon erfarenhet av detta slag. Zoologiska chefen har inte haft någon anledning att fundera över om någon kunde dö. 

Efter en kort paus fortsatte Johan Eriksson med att tala om de sakkunnigas synpunkter på arbetet med socialisera vargar. Han benämner det som Runar Naess och hans kollegor sagt.